Ashy Drongo

This species is defined as a Review Species. Please submit your records of this species via our record submission page.

Scientific Name: Dicrurus leucophaeus
Malay Name: Cecawi Kelabu
Chinese Name: 灰卷尾

Range:
Breeding Range: (OR) widespread

Taxonomy:
Polytypic. Subspecies are: leucogenis, salangensis, longicaudatus, hopwoodi, innexus, mouhoti, bondi, nigrescens, batakensis, phaedrus, periophthalmicus, celaenus, siberu, stigmatops, leucophaeus.

Size: 25.5-29 cm

Identification:
Uniform ashy-grey drongo with darker lores and chin. Thin, long, linear tail lacking curl at tail tips.

Habitat: Forest, forest edge, open forest

Behaviour/Ecology: Singly, often perched on high, open perches, such as bare canopy branches, at forest edges. Sallies to take insects from canopy or close to ground.

Local Status: Rare migrant

Conservation Status: Least Concern (BirdLife International 2016)

Featured reports: Mar 2022, Jul 2022

Past accepted records in our database:

Migrant bar chart (see more bar charts):


References:
BirdLife International. (2016). Dicrurus leucophaeus. The IUCN Red List of Threatened Species 2016. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22706964A94099735.en. Accessed on 1 January 2023